Sałatka szopska,
czyli narodowa sałatka Bułgarii.
Moja kuzynka jest w połowie Bułgarką, a jej mąż jest Bułgarem. Mieszkają w Sofii. Sałatkę szkopską w moim rodzinnym domu robiło się od zawsze, ale jej prawdziwy smak poznałam kiedy ją zrobił mąż mojej kuzynki. I to jego przepis podaję. Co prawda nie mam oryginalnego sera koziego z Bułgarii, ale z serem typu feta też jest dobra. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 dojrzały pomidor
- 1/2 ogórka
- 1/3 zielonej papryki
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
- ser typu feta
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, cebulę obrałam i pokroiłam w pióra, a paprykę w cienkie paseczki,
następnie posypałam je solą i odstawiłam, aby puściły sok. Pomidora i ogórka pokroiłam na większe kawałki. W miseczce umieściłam pomidora, ogórek oraz odciśniętą cebulę i paprykę. dodałam natkę pietruszki i doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Całość polałam oliwą z oliwek i wymieszałam. Na wierzchu na tartce na grubych oczkach starłam ser feta. Na jakieś 30 minut włożyłam sałatkę do lodówki. Smacznego!
następnie posypałam je solą i odstawiłam, aby puściły sok. Pomidora i ogórka pokroiłam na większe kawałki. W miseczce umieściłam pomidora, ogórek oraz odciśniętą cebulę i paprykę. dodałam natkę pietruszki i doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Całość polałam oliwą z oliwek i wymieszałam. Na wierzchu na tartce na grubych oczkach starłam ser feta. Na jakieś 30 minut włożyłam sałatkę do lodówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz