Sałatka z serem pleśniowym i gruszką,
czyli duet idealny.
Ser pleśniowy i gruszka to dla mnie połączenie idealne.
Tą sałatkę uwielbiam za różnorodność smaków. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 3 liście sałaty lodowej
- 1 średnia dojrzała gruszka
- 50 g sera pleśniowego srebrzystego (albo niebieskiego)
- 30 g orzechów włoskich
- gałązka rozmarynu (niekoniecznie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Na początku, liście sałaty lodowej porwałam na mniejsze kawałki i ułożyłam na
talerzu. Gruszkę przekroiłam na pół i usunęłam gniazdo oraz pokroiłam w plastry. Ser pleśniowy pokroiłam w małą kostkę. Orzechy włoskie uprażyłam na teflonowej patelni. Wszystkie składniki przeznaczone na sos wymieszałam ze sobą. Na porwanych liściach sałaty lodowej ułożyłam gruszki, ser pleśniowy, orzechy włoskie i całość polałam miodowym sosem winegret. Na wierzchu położyłam gałązkę rozmarynu dla zapachu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz