Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, fasolką
i orzechami włoskimi,
czyli aromatyczne danie w stylu włoskim.
Danie to znam z bloga http://makaroniary.blogspot.com, z małymi moimi modyfikacjami:) Danie pyszne polecam!
Potrzebne składniki:
- 80 g makaronu tagliatelle
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- garść fasoli żółtej
- garść orzechów włoskich
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, fasolce odcięłam końcówki i pokroiłam na pół, gotowałam w
osolonej wodzie. Makaron tagliatelle gotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek pokroiłam w kostkę. Orzechy włoskie uprażyłam na patelni teflonowej. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam cebulę oraz czosnek, dodałam szynkę szwarcwaldzką pokrojoną w cienkie paseczki. Kiedy cebula, czosnek i szynka są podsmażone dodałam ugotowaną fasolkę i jeszcze chwilkę podsmażałam cały czas mieszając, doprawiłam pieprzem. Kiedy tagliatelle było już gotowe, wymieszałam je z podsmażonymi składnikami i posypałam prażonymi orzechami włoskimi. Smacznego!
osolonej wodzie. Makaron tagliatelle gotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek pokroiłam w kostkę. Orzechy włoskie uprażyłam na patelni teflonowej. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam cebulę oraz czosnek, dodałam szynkę szwarcwaldzką pokrojoną w cienkie paseczki. Kiedy cebula, czosnek i szynka są podsmażone dodałam ugotowaną fasolkę i jeszcze chwilkę podsmażałam cały czas mieszając, doprawiłam pieprzem. Kiedy tagliatelle było już gotowe, wymieszałam je z podsmażonymi składnikami i posypałam prażonymi orzechami włoskimi. Smacznego!
makaron to coś dla mnie *.*
OdpowiedzUsuńco powiesz na kulinarne rozdanie u mnie?:)
Dziękuje za zaproszenie:) Jak tylko znajdę "coś" u Ciebie, wezmę udział:) Pozdrawiam i polecam Ci to danie.
Usuńz chęcią bym skosztowała Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuń