Sok malinowy z cząstkami malin,
czyli pyszne przetwory na zimowe wieczory.
Uwielbiam maliny, a zimą lubię pić herbatę z sokiem malinowym. Pamiętam jak moja babcia z malin z ogródka robiła taki sok z malinami, był pyszny. Dzisiaj zrobiłam podobny sok malinowy z cząstkami malin na zimę:) Polecam!
Potrzebne składniki:
- 500 g malin
- 200 g cukru
Na początku, maliny umyłam i przebrałam. Następnie, w garnku ułożyłam warstwę malin i warstwę cukru i tak na przemian, aż wszystkie składniki wykorzystałam. Tak długo podgrzewałam maliny, aż puściły sok i cukier się rozpuścił, około 15-20 minut, gdybym dłużej gotowała to powstała by gęsta konfitura. Tak przygotowany sok przelałam do wyparzonym słoików i zakręciłam szczelne oraz postawiłam je do góry dnem, po około 15 minutach obróciłam słoiki i pozostawiłam do wystygnięcia. Smacznego!
Czy niepasteryzowane przetrwaja do zimy?
OdpowiedzUsuńTak, jeśli zrobisz zgodnie z moim przepisem to sok bez problemu przetrwa do zimy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń