Älpler Magronen,
czyli tradycyjne danie szwajcarskie.
Szwajcaria to piękny kraj. Miałam przyjemność go kiedyś odwiedzić i kosztować ich kuchni. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo proste, ale też dobre tradycyjne danie szwajcarskie -Älpler Magronen. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 100 g ziemniaków
- 100g makaronu kolanka
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżeczki startego parmezanu ( w oryginalnym daniu ser Sbrinz)
- 1 łyżka masła
- sól
Na początku, ziemniaki obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Wstawiałam wodę
z solą w której gotowałam ziemniaki po 5 minutach dodałam makaron i całość gotowałam następne 10 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle usmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy makaron i ziemniaki były gotowe odcedziłam je i na talerzu ułożyłam pierwszą warstwę z nich, następnie posypałam całość parmezanem. Czynność powtórzyłam. Całość posypałam na gorze usmażoną cebulą i polałam śmietana podgrzaną na patelni po cebuli. Smacznego!
Ten przepis bierze udział w konkursie
Makaron rządzi zdrowo – podróż przez Europę!
Kolejnym przystankiem mojej kulinarnej podróży jest piękna Szwajcaria, a dokładnej Alpy Szwajacerskie. Danie, które mi się kojarzy z pobytem tam to
Älpler Magronen, czyli makaron i ziemniaki z cebulką.
Danie tak pyszne jak proste.
Älpler Magronen, czyli makaron i ziemniaki z cebulką.
Danie tak pyszne jak proste.
Makaron z ziemniakami? Bardzo ciekawa propozycja, tych dwóch składników jeszcze nie łączyłam. Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPołączenie nieoczekiwane, ale efekt doskonały:) Polecam!
UsuńIdealne danie dla mojej rodzinki, która je ziemniaki ze wszystkim np z chlebem lub ryżem:-) Z ziemniakami na pewno im będzie smakować!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że Ci to danie przypadło do gustu:) Napisz koniecznie jak Twojej rodzinie smakowało:) Pozdrawiam!
Usuń