Ciasto marchewkowe z migdałami,
czyli dietetyczne i pyszne ciasto.
Przepis na to ciasto poleciłam mi znajoma dietetyczka i od tamtego czasu robię jak tylko mam ochotę na coś słodkiego do kawy:) Polecam!
Potrzebne składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 150 g masła rozpuszczonego
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki
- 100 g płatków migdałów
Na początku, białka z 4 jajek ubiłam z cukrem na gęstą masę, dodałam 4 żółtka i całość zmiksowałam. Następnie, dodawałam po trochu mąkę i masło oraz cukier waniliowy, proszek do
pieczenia i cynamon, wszystko wymieszałam. Na koniec dodałam marchew startą na grubych oczkach tarki i płatki migdałowe pokruszone. Masę wlałam do formy typu keksówka wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni C. Smacznego!
uwielbiam ciasto marchewkowe! w tamtym roku robiłam po raz pierwszy, w tym również zamierzam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto robilam juz je kilka razy. Chciałabym zrobic je w dużej blasze ale nie wiem jakie proporcje powinnam zużyć
OdpowiedzUsuńZrobiłabym z podwójnej porcji :) A jeśli masz bardzo dużą blachę to nawet 2,5 porcji. Pozdrawiam :)
UsuńMaslo w plynie? 150ml.. ile mam rozpuscic masla?
OdpowiedzUsuń150 G :)
Usuń