Zupa grzybowa ze świeżych borowików,
czyli aromatyczna tradycyjna zupa.
Zupa grzybowa ze świeżych borowików jest niezwykle aromatyczna. Teraz kiedy jest sezon na grzyby polecam ją szczególnie. Odwiedziłam las w sobotę wraz z mężem i w 1,5 godziny zebraliśmy ten koszt z grzybami, którego zdjęcie załączyłam:) Polecam!
Potrzebne składniki:
- 300 g świeżych borowików
- 750 ml rosołu drobiowego
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
- makaron kokardki
Na początku, grzyby dobrze umyłam i pokroiłam w większe kawałki. Cebulę
pokroiłam w kostkę. W garnku rozgrzałam masło i przez 5 minut smażyłam cebulę mieszając. Następnie dodałam grzyby, doprawiłam solą i pieprzem i smażyłam całość następne 5 minut. W osobnym garnku zagotowałam rosół, który następnie dodałam do podsmażonych grzybów i cebuli. Całość gotowałam jeszcze 25-30 minut. Pod koniec śmietanę zmieszałam z mąką i dodałam do zupy, gotowałam całość jeszcze 3 minuty. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Zupę podawałam z makaronem i natką pietruszki. Smacznego!
Dziś zrobiłam zupke że świeżych prawdziwkow Pani przepisu i oceniam na 6+ �� bardzo smaczna POLECAM wszystkim odwiedzającym Pani bloga �� pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje, cieszę się bardzo, że smakowała :) Pozdrawiam !
Usuń