Mini tarta z kurkami i serem pleśniowym,
czyli proste i smaczne danie.
Dawno nie robiłam mini tarty z ciasta francuskiego. Dzisiaj propozycja z kurkami i serem pleśniowym. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 70 g kurek
- 30 g sera pleśniowego
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka śmietany
- pieprz
- sól
Na początku, kurki umyłam, cebulę i ser pleśniowy pokroiłam w kostkę. Na
patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę, aż się lekko zarumieniła, dodałam kurki w całości i doprawiłam całość solą i pieprzem. Całość smażyłam około 7 minut. Następnie dodałam ser pleśniowy i smażyłam jeszcze chwilkę aby ser się rozpuścił. W między czasie, płat ciasta francuskiego pokroiłam na pół i jedną połowę smarowałam rozbełtanym jajkiem. W drugiej części wycięłam delikatnie środek, tak aby powstała ramka około 1 cm i nałożyłam ją na pierwszą część. Na środek wyłożyłam podsmażoną masę z kurkami. Śmietanę wymieszałam z resztą jajka, która została, tak przygotowanym sosem polałam środek. Tak przygotowaną tartę piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę, aż się lekko zarumieniła, dodałam kurki w całości i doprawiłam całość solą i pieprzem. Całość smażyłam około 7 minut. Następnie dodałam ser pleśniowy i smażyłam jeszcze chwilkę aby ser się rozpuścił. W między czasie, płat ciasta francuskiego pokroiłam na pół i jedną połowę smarowałam rozbełtanym jajkiem. W drugiej części wycięłam delikatnie środek, tak aby powstała ramka około 1 cm i nałożyłam ją na pierwszą część. Na środek wyłożyłam podsmażoną masę z kurkami. Śmietanę wymieszałam z resztą jajka, która została, tak przygotowanym sosem polałam środek. Tak przygotowaną tartę piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz