Kurczak tikka masala,
czyli aromatyczne danie hinduskie.
Kurczak tikka masala kojarzy mi się ze Sri Lanką, gdzie takie dania są codziennością. A jest to danie hinduskie bardzo popularne w Anglii.
Polecam!
Potrzebne składniki:
- 200g pomidorów krojonych w puszce
- 2 filety z kurczaka (300g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka chilli
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- garść liści pietruszki (lub kolendry)
- pieprz
- sól
Na początku,cebulę pokroiłam w pióra, papryczkę chili oczyściłam z pestek i pokroiłam w drobną kosteczkę, a imbir i czosnek obrałam oraz także pokroiłam je, w kosteczkę. Kuczaka pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy z
oliwek smażyłam cebulę, aż się lekko zarumieniła, dodałam imbir, chili oraz czosnek i smażyłam wszystko około 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodałam przyprawy ( chili w proszku, kurkumę, curry, garam masala, sól pieprz i cukier) i smażyłam całość mieszając kolejne 2 minuty.
oliwek smażyłam cebulę, aż się lekko zarumieniła, dodałam imbir, chili oraz czosnek i smażyłam wszystko około 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodałam przyprawy ( chili w proszku, kurkumę, curry, garam masala, sól pieprz i cukier) i smażyłam całość mieszając kolejne 2 minuty.
Dodałam pomidory i przecier pomidorowy, wszystko pomieszałam i na wolnym ogniu dusiłam około 5 minut. Następnie sos przelałam do innego naczynia, potem zmiksowałam w za pomocą blendera i odstawiłam. Do garnka w którym robiłam sos dodałam łyżkę oliwy z oliwek i smażyłam kurczaka, aż wszystkie kawałki były gotowe. Dodałam sos i gotowałam całość około 5 minut na wolnym ogniu. Na koniec garnek zdjęłam z palnika, dodałam jogurt oraz połowę posiekanej pietruszki, wszystko wymieszałam. Kurczak tikka masala podałam posypany resztą pietruszki z ryżem jaśminowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz