Grillowany filet z kurczaka z sosem
kurkowo-śmietanowym,
czyli pyszne sezonowe danie z grzybami.
Wczoraj oficjalnie rozpoczęłam sezon grzybowy, niestety w lasach wielkopolski jest jeszcze mało grzybów, ale kilka kurek udało nam się znaleźć, stąd dziś na obiad sos kurkowo-śmietanowy.
Potrzebne składniki:
- 140 g filet z kurczaka
- pieprz
- sól
- 150 g kurek
- 1/2 cebuli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
- 2 łyżki śmietany
Na początku, kurki umyłam i pokroiłam w większe kawałki. Na patelni
rozgrzałam masło i podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się lekko zarumieniłam dodałam kurki i odrobinę wody. Całość doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dusiłam pod pokrywką około 10 minut. Na koniec dodałam śmietanę, wymieszałam całość i chwilę pogotowałam. Sos gotowy. Pierś z kurczaka doprawiłam solą i pieprzem i na patelni grillowej podsmażyłam. Filet z kurczaka podałam z sosem kurkowo-śmietanowym i puree ziemniaczanym. Smacznego!
:) uwielbiam sos kurkowy - idealnie pasuje do drobiu
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię to połączenie :)
Usuń