Cynamonowe placuszki z dyni z sosem pomarańczowo-imbirowym,
czyli sezonowe pyszne danie.
Dawno nie jadłam tak oryginalnego w smaku dania. Te placuszki robiłam według przepisu Ani Starmach. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 150 g dyni bez skórki
- 1 jajko
- 60g mąki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki cukru
- oliwa z oliwek
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub laska z wanilii)
Na początku, dynie starłam na dużych oczkach na tartce. Jajko rozdzieliłam na żółtko i białko. Żółtko zmieszałam z cukrem i cynamonem, a następnie
wszystkie składniki utarłam ze sobą. Białko ubiłam na sztywną pianę. Dynie połączyłam z utartym żółtkiem i stopniowo dodawałam mąkę. Na koniec dodałam pianę i wszystko wymieszałam. Placuszki smażyłam na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż się zarumieniły z obu stron.Jeśli chodzi o sos, to sok z pomarańczy wlałam do rondelka, dodałam imbir oraz ekstrakt waniliowy. Całość gotowałam tak długo, aż sos trzykrotnie zmniejszył objętość . Na koniec dodałam miód i całość wymieszałam oraz jeszcze przez około minutę gotowałam. Placuszki podałam z sosem pomarańczowo-imbirowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz