Jabłka pod kruszoną,
czyli łatwy i pyszny deser.
Tego typu deser, ale w wersji z ananasem i sosem waniliowym, jadłam po raz pierwszy na Sri Lance i był to najlepszy deser jaki jadłam. Dzisiaj wersja z jabłkami i lodami waniliowymi, także pyszne:) Przepis podpatrzyłam z małymi modyfikacjami z blogu http://www.kwestiasmaku.com.
Potrzebne składniki:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 140 g mąki
- 90 g cukru brązowego
Rodzynki osączam, układam na jabłkach i posypuję cynamonem.
Przygotowuję kruszonkę: w misce umieszczam masło, mąkę i cukier. Mieszam tak długo aby całość miało konsystencje " mokrego piasku".
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieczę przez około 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nie będzie nadal zarumieniony, zwiększam temperaturę do 190 stopni i pieczę na złoty kolor ok. 10-15 min.Podałam jabłka pod kruszonką gorące z gałką lodów waniliowych:) Polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz