6 czerwca 2013

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszoną, 
czyli łatwy i pyszny deser.


Tego typu deser, ale w wersji z ananasem i sosem waniliowym, jadłam po raz pierwszy na Sri Lance i był to najlepszy deser jaki jadłam. Dzisiaj wersja z jabłkami i lodami waniliowymi, także pyszne:) Przepis podpatrzyłam z małymi modyfikacjami z blogu http://www.kwestiasmaku.com.


Potrzebne składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 140 g mąki
  • 90 g cukru brązowego

Rodzynki wkładam do miseczki, zalewam wodą bądź rumem, mieszam i odstawiam.Piekarnik nagrzewam do 150 stopni. Naczynie żaroodporne (16 x 22 cm) grubo smaruję masłem.Jabłka obram i kroję na ćwiartki i wykrajam gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka kroję na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
Rodzynki osączam, układam na jabłkach i posypuję cynamonem. 

Przygotowuję kruszonkę: w misce umieszczam masło, mąkę i cukier. Mieszam tak długo aby całość miało konsystencje " mokrego piasku".
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieczę przez około 45 minut. Jeśli po tym czasie wierzch ciasta nie będzie nadal zarumieniony, zwiększam temperaturę do 190 stopni i pieczę na złoty kolor ok. 10-15 min.Podałam jabłka pod kruszonką gorące z gałką lodów waniliowych:) Polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz