Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety,
czyli nie tylko efektownie wyglądająca,
ale i smaczna kolacja.
Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety podpatrzona z bloga www.lawendowydom.com.pl, robiłam ją pierwszy raz, ale nie na pewno ostatni:) Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 cukinia
- 120 g sera fety
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- sól
Na początku cukinie pokroiłam wzdłuż na bardzo cienkie plasterki przy użyciu
obieraka do warzyw. Następnie plasterki zalałam słoną gorącą wodą w garnku i gotowałam jakieś 2 min, aby plasterki zrobiły się miękkie i łatwe do zwijania. W miseczce połączyłam jogurt naturalny, jajko i rozkruszoną widelcem fetę, tak aby powstał jednolity sos. Formę do zapiekania wysmarowałam odrobiną oliwy z oliwek. Na każdy plaster cukinii nakładałam powstały sos i zwijałam, a potem układałam je jeden przy drugim w formie. Zapiekałam w 200 stopniach ok. 40 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz