Mini tarta z zielonymi szparagami ,
to moja druga propozycja tego typu dania:)
Potrzebne składniki:
- ciasto francuskie
- 4 zielone szparagi
- duży plaster szynki konserwowej
- 1 jajko
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- mały kawałek sera feta
- pieprz
Ciasto francuskie kroję tak aby powstał mniejszy prostokąt.
Szparagi gotuje ok.6 min. w wodzie z solą i cukrem, tak aby były półmiękkie.Na cieście układam szparagi na przemian z szynką konserwową pokrojoną w ok.1,5 cm paski.Na wierzchu kruszę ser feta. w miseczce mieszam jajko z jogurtem naturalnym i dodaje pieprz, mieszam tak długo aż uzyskam jednolitą konsystencję. Następnie powstałym sosem polewam równomiernie całą tartę. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz