8 czerwca 2013

Mini tarta z zielonymi szparagami i szynką

Mini tarta z zielonymi szparagami ,
to moja druga propozycja tego typu dania:)





Potrzebne składniki:
  • ciasto francuskie
  • 4 zielone szparagi 
  • duży plaster szynki konserwowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • mały kawałek sera feta
  • pieprz 

Ciasto francuskie kroję tak aby powstał mniejszy prostokąt.
Zawijam boki i nakłuwam widelcem cały środek.
Szparagi gotuje ok.6 min. w wodzie z solą i cukrem, tak aby były półmiękkie.Na cieście układam szparagi na przemian z szynką konserwową pokrojoną w ok.1,5 cm paski.Na wierzchu kruszę ser feta. w miseczce mieszam jajko z jogurtem naturalnym i dodaje pieprz, mieszam tak długo aż uzyskam jednolitą konsystencję. 
Następnie powstałym sosem polewam równomiernie całą tartę. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 20-25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz