Kurczak z chili i mleczkiem kokosowym,
czyli danie tajskie od Ani Starmach Pysznie 25.
Uwielbiam kuchnie tajską, dlatego pokusiłam się o zrobienie tego dania. Robi się je szybko, a smakuje bardzo orientalnie. Sos jest ostry, ale też aksamitny. Przepis znam od Ani Starmach z programu Pysznie 25
Potrzebne składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 500 ml mleka kokosowego
- kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki lub kolendry
- limonka
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 200 g ryżu tajskiego jaśminowego
pastą curry i sokiem z połowy limonki. Wstawiałam do lodówki na 15 minut. Cebulę, imbir, czosnek oraz papryczki chili pokroiłam w małą kosteczkę, a następnie wszystkie te składniki podsmażyłam na patelni przez chwilę. Następnie przełożyłam do miseczki. Na patelnię wrzuciłam kurczaka wcześniej zamarynowanego, smażyłam aż mięso nabierało złotego koloru. Dodałam przysmażoną cebulę i mleko kokosowe oraz sok z połowy limonki. Całość dusiłam około 18 min. Podawałam z dużą ilością natki pietruszki oraz z tajskim ryżem jaśminowym przyrządzonym wg. przepisu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz