8 czerwca 2013

Sałatka z truskawkami, szpragami i rukolą

Sałatka z truskawkami, zielonymi szparagami,
czyli wyjątkowe połączenie smaków.


Tą sałatkę robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Nie da się opisać jej smaku, po prostu trzeba zjeść. Wyjątkowy smak:) Przepis z małymi modyfikacjami znam z blogu www.gotujzdrowo.com

Potrzebne składniki:

  • 5 dojrzałych truskawek
  • 4 kulek sera mozzarella lub 1/2 dużej kulki
  • 3 orzechy włoskie
  • skórka z 1/4 cytryny
  • 2 listki świeżej mięty
  • 2 zielone szparagi
  • 11-15 listków rukoli
Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól morska do smaku

Umyte truskawki kroję na pół, wcześniej odcinam szypułki.

Szparagi myję i odrywam zdrewniałą końcówkę. Gotuję 5 min. w wodzie z solą i cukrem, czekam aż ostygną. Następnie kroje je na mniejsze kawałki.Mozarellę marynuję przez chwilę z oliwą z oliwek, skórką utartą z cytryny i świeżą miętą. W miseczce mieszam wszystkie składniki sosu i doprawiam solą morską do smaku. Posmakuj. Sos powinien być o lekko kwaskowatym posmaku octu balsamicznego. Na talerzu rozkładam umytą i wysuszoną rukolę. Dodaję truskawki, pocięte orzechy, mozarellę i szparagi. Całość polewam sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz