Sałatka z truskawkami, zielonymi szparagami,
czyli wyjątkowe połączenie smaków.
Tą sałatkę robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Nie da się opisać jej smaku, po prostu trzeba zjeść. Wyjątkowy smak:) Przepis z małymi modyfikacjami znam z blogu www.gotujzdrowo.com
Potrzebne składniki:
- 5 dojrzałych truskawek
- 4 kulek sera mozzarella lub 1/2 dużej kulki
- 3 orzechy włoskie
- skórka z 1/4 cytryny
- 2 listki świeżej mięty
- 2 zielone szparagi
- 11-15 listków rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól morska do smaku
Umyte truskawki kroję na pół, wcześniej odcinam szypułki.
Szparagi myję i odrywam zdrewniałą końcówkę. Gotuję 5 min. w wodzie z solą i cukrem, czekam aż ostygną. Następnie kroje je na mniejsze kawałki.Mozarellę marynuję przez chwilę z oliwą z oliwek, skórką utartą z cytryny i świeżą miętą. W miseczce mieszam wszystkie składniki sosu i doprawiam solą morską do smaku. Posmakuj. Sos powinien być o lekko kwaskowatym posmaku octu balsamicznego. Na talerzu rozkładam umytą i wysuszoną rukolę. Dodaję truskawki, pocięte orzechy, mozarellę i szparagi. Całość polewam sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz