Sałatka hiszpańska z krewetkami i pomidorem,
czyli śródziemnomorska propozycja kolacji.
Tą sałatkę po raz pierwszy jadłam w kultowej już Zielonej Werandzie Caffe&Ristorante w Poznaniu.Tak bardzo mi zasmakowała, że robię ją w domu jak tylko mam ochotę na krewetki. Prosta i smaczna sałatka. Polecam!!!
Potrzebne składniki:
- 10 szt. dużych krewetek mrożonych
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 1 pomidor dojrzały
- 2-3 łyżki masła
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Na patelni rozgrzewam 3/4 porcji czosnkowego masła, wykładam
krewetki i smażę je na dość dużym ogniu często mieszając aż się zarumienią. W
czasie smażenia dodaję pozostałą część masła.Na koniec posypuję krewetki natką pietruszki.
Na liściu sałaty układam mniejsze kawałki porwanej sałaty lodowej, pokrojonego w kostkę pomidora, dodaję krewetki z patelni do sałatki i całość polewam masłem pozostałym po smażeniu. Polecam z bagietką. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz