5 czerwca 2013

Sałatka hiszpańska z krewetkami

Sałatka hiszpańska z krewetkami i pomidorem, 
czyli śródziemnomorska propozycja kolacji.




Tą sałatkę po raz pierwszy jadłam w kultowej już Zielonej Werandzie Caffe&Ristorante w Poznaniu.Tak bardzo mi zasmakowała, że robię ją w domu jak tylko mam ochotę na krewetki. Prosta i smaczna sałatka. Polecam!!! 
 

Potrzebne składniki:
  • 10 szt. dużych krewetek mrożonych
  • 3-4 liście sałaty lodowej
  • 1 pomidor dojrzały
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Krewetki odmrażam, osuszam papierowym ręcznikiem. Przygotowuje masło czosnkowe z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzewam 3/4 porcji czosnkowego masła, wykładam krewetki i smażę je na dość dużym ogniu często mieszając aż się zarumienią. W czasie smażenia dodaję pozostałą część masła.Na koniec posypuję krewetki natką pietruszki.
Na liściu sałaty układam mniejsze kawałki porwanej sałaty lodowej, pokrojonego w kostkę pomidora, dodaję krewetki z patelni do sałatki i całość polewam masłem pozostałym po smażeniu. Polecam z bagietką. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz