12 czerwca 2013

Penne z łososiem i rukolą

Penne z wędzonym łososiem, rukolą 
w sosie śmietanowo-cytrynowym, 
czyli szybkie włoskie danie:)


Penne z wędzonym łososiem, rukolą w sosie śmietanowo-cytrynowym, to propozycja szybkiego obiadu idealna w te letnie dni.

 

Potrzebne składniki:
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 ml śmietany
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 cytryny
  • garść świeżej rukoli
  • makaron penne
Makron gotuje według zaleceń. W między czasie podsmażam przez 3-4 min.
łososia pokrojonego w większe kawałki, dodaję śmietanę i jogurt naturalny, mieszam ale delikatnie aby kawałki łososia się nie rozpadły. Dodaje całe liście rukoli i delikatnie mieszam. Doprawiam startą z 1/2 cytryny skórką, kilka kropki cytryny i pieprzem oraz odrobina soli. Jeśli sos jest gęsty to dodaję ok. 1/3 szklanki wody w której gotował się makaron. Na koniec dodaję  ugotowany makaron i gotowe! Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz