Crumble,
czyli czerwona porzeczka pod kruszonką.
To już moje trzecie crumble, po wersji z jabłkami i rabarbarem czas na czerwoną porzeczkę. Lekko kwaskowy smak z nutą wanilii pod kruszonką. Przepis podaje na dwie mini tarty o średnicy 11 cm. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 150 g czerwonej porzeczki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g masła
- 70 g mąki
- 45 g cukru
warstwę porzeczek, posypałam łyżeczka cukru, następnie ułożyłam drugą warstwę porzeczek i posypałam łyżeczką cukru waniliowego. W osobnej miseczce umieściłam masło, mąkę i cukier oraz resztę cukru waniliowego. Mieszam tak długo, aby całość miała konsystencje " mokrego piasku". Kruszonkę umieściłam na porzeczkach. Tak przygotowane foremki z porzeczka i kruszonką piekłam w piekarniku do 180 stopni ok. 25 min. i jeszcze ok. 7 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!
Kwaśne porzeczki pod słodką kruszonką, to musi być genialne w smaku!
OdpowiedzUsuń