Kurczak curry z brzoskwiniami,
czyli dietetyczna wariacja na temat kuchni azjatyckiej.
Sezon na brzoskwinie w pełni, dlatego dzisiaj proponuję aromatyczne danie
z tym pysznym owocem i kurczakiem curry. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 140 g filet z kurczaka
- 2 średnie brzoskwinie
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g ryżu parboiled
- oliwa z oliwek
mniejsze kawałki i wymieszałam je z zieloną pastą curry, następnie wstawiłam na kilka minut do lodówki, dzięki temu kurczak będzie nie tylko aromatyczny, ale i kruchy. Na odrobinie oliwy z oliwek smażyłam kurczaka w pasie curry, aż do momentu kiedy kurczak się zarumienił. W między czasie obrałam brzoskwinie i pokroiłam je na mniejsze kawałki. Następnie do kurczaka dorzuciłam brzoskwinie i jogurt naturalny, całość dusiłam około 7 minut. Tak przygotowany kurczak curry z brzoskwiniami podałam z ryżem parboloied. Smacznego!
curry z brzoskwiniami... ciekawy pomysł, koniecznie wypróbuję. Jadłam kiedyś kurczaka w sosie śmietanowym z brzoskwinią, też jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńJeśli kurczak w sosie śmietanowym z brzoskwiniami Ci smakował to zapewne moja propozycja z curry też będzie:) Z jogurtem naturalnym zamiast śmietany to bardziej lekka wersja:) Polecam i czekam na Twoją opinię:)
Usuń