Tagliatelle z cukinią,
czyli pyszna wariacja kuchni włoskiej.
Cukinia w tym wydaniu zapachniała mi Włochami. Danie szybkie, lekkie i pyszne idealne w upalny dzień. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka makaronu tagliatelle
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 liście świeżej bazylii
- 1 gałązka świeżego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki Martini Extra Dry
- parmezan
- pieprz
- sól
Cukinie pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę i czosnek w kostkę. Na patelni teflonowej rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam cebulę oraz czosnek przez około 3 minuty i dodałam cukinie. Smażyłam następne 5 minut, aby cukinia i cebula zeszkliły się oraz aby cukinia puściła wodę. Następnie dodałam 3 łyżki Martini Extra Dry oraz posiekaną bazylię i oregano, a także sól i pieprz. Gotowałam całość około 3 minut, aby wino częściowo odparowało. Tak przygotowaną cukinie podałam na tagliatelle posypaną parmezanem. Smacznego!
Zaintrygowal mnie dodatek Martini :) A makaron z cukinia to jedno z moich ulubionych letnich dan.
OdpowiedzUsuńPolecam, Martini dodałam spontanicznie, ale wyszło pysznie:)
UsuńZ Martini?Brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńTak właśnie z Martini tylko tym Extra Dry:)
OdpowiedzUsuń