Placki z kalafiora z sosem miętowym,
czyli pachnąca przyprawami wariacja
kuchni hinduskiej.
Placki z kalafiora, które dzięki przyprawom smakują niczym z dalekich Indii. Użyłam przypraw jakie przywiozłam sobie ze Sri Lanki, ale te przyprawy dostępne są u nas także. Danie to poznałam od Roberta Makłowicza.
Potrzebne składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- garść natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki chili
- sól
- 100 g jogurtu naturalnego
- 10 listków mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Na początku, ugotowałam kalafiora w osolonej wodzie, tak aby był miękki.
Następnie go pokroiłam na małe kawałki i wrzuciłam do miski. Dodałam jajko, mąkę, natkę pietruszki oraz curry, chili i kurkumę. Wszystko ze sobą pomieszałam i doprawiłam solą do smaku. Placki smażyłam na dość dużej ilości oliwy z oliwek, do czasu aż się zarumieniły z obu stron. Po smażeniu ułożyłam je na papierowych ręcznikach. W między czasie jak się gotował kalafior zrobiłam sos. Jogurt naturalny, wymieszałam z posiekaną miętą, sokiem z cytryny i solą. Placki podałam z sosem. Smacznego!!!
Aromatyczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, lekkie danie. W sam raz na lato.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:) I do tego bardzo aromatyczne:)
Usuń