Mini tarty z pieczarkami,
czyli proste i smaczne danie.
To już moja kolejna propozycja mini tarty z ciasta francuskiego, tym razem z pieczarkami. Polecam, bo jest bardzo dobra:)
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- jajko
- ser żółty
Na rozgrzanej odrobinie oliwy z oliwek przyprawione pieprzem i solą, podsmażałam cebulę i pieczarki z natką pietruszki, do momentu jak wyparowała woda z pieczarek. W między czasie, płat ciasta francuskiego pokroiłam na pół i jedną połowę smarowałam rozbełtanym jajkiem, a następnie składałam z drugą połową. Podzieliłam na 4 części i w każdej części wycięłam delikatnie środki, tak aby powstała ramka około 1 cm. Kiedy farsz pieczarkowy był gotowy, nałożyłam go w środku każdego z kwadratów z ciasta francuskiego. Na koniec posypałam startym serem żółtym, a boki ciasta wysmarowałam pozostałym jajkiem. Tak przygotowane tarty piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
Robiłabym częściej taką tartę, ale niestety moje dzieci nie za bardzo przepadają za grzybami. Jednak jak zrobię tartę z przepisu https://basiazsercem.pl/ ale będzie ona na słodko to wtedy mam pewność, że zniknie w ciągu chwili. Dlatego właśnie w takiej postaci najczęściej się ona u nas pojawia na stole.
OdpowiedzUsuń