Tradycyjne placki ziemniaczane,
czyli smak dzieciństwa.
Takie placki robi moja mama, dawno ich nie jadłam,
więc dzisiaj sobie je zaserwowałam z młodych ziemniaków. W moich rodzinnych stronach takie placki je się z cukrem, ale wiem że to zależy od miejsca w Polsce. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 4-5 średnich młodych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- cukier
Dodałam mąkę, jajko oraz sól i pieprz. Delikatnie mieszałam łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na patelni teflonowej rozgrzałam trochę oliwy z oliwek. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor. Na koniec wyjęłam je na ręczniki papierowe, a potem na talerz i posypałam cukrem. Smacznego!!!
Nie nazwałabym smakiem dzieciństwa placków smażonych na oliwie z oliwek ;) To raczej współczesny wymysł, żeby smażyć na tak niestabilnym tłuszczu. Mamy i babcie dobrze wiedziały, że najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy - nasze polskie płynne złoto - najzdrowszy pośród olejów.
OdpowiedzUsuńOliwę z oliwek poznałam kilka lat temu od dietetyczki, która na doktorat i wie co mówi:) I wg. niej to najlepsza oliwa dostępna na rynku:) Poza tym lubię jej smak i dlatego ją używam:)Ale każdy używa co lubi. Zgadza się z Tobą, że mamy i babcie jej nie znały kilka lat temu... to jedyny współczesny składnik mojego przepisu tutaj przedstawionego:)
Usuń