15 lipca 2013

Marchewkowe kotlety

Marchewkowe kotlety,
czyli tani i zdrowy obiad.


Marchewkowe kotlety zwłaszcza teraz kiedy są dostępne młode marchewki, smakują najlepiej. Do takich kotletów idealne pasuje sos jogurtowo-majonezowy. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 50 g ryżu
  • 2 młode marchewki
  • 1 żółtko 
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól

Na początku, ryż gotuję według przepisu. Marchewki ścieram na tartce. W
misce mieszam ugotowany ryż, startą marchewkę, żółtko, bułkę tartą. Całość doprawiam solą i pieprzem.  Z powstałej masy uformowałam kotlety w kształcie piłki rugby. kotlety smażyłam na rozgrzanej oliwie z oliwek każdy z dwóch stron, aż się zarumieniły.  W miseczce zrobiłam sos mieszając jogurt naturalny z majonezem oraz solą i pieprzem. Marchewkowe kotlety podałam z sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz