Marchewkowe kotlety,
czyli tani i zdrowy obiad.
Marchewkowe kotlety zwłaszcza teraz kiedy są dostępne młode marchewki, smakują najlepiej. Do takich kotletów idealne pasuje sos jogurtowo-majonezowy. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 50 g ryżu
- 2 młode marchewki
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- pieprz
- sól
Na początku, ryż gotuję według przepisu. Marchewki ścieram na tartce. W
misce mieszam ugotowany ryż, startą marchewkę, żółtko, bułkę tartą. Całość doprawiam solą i pieprzem. Z powstałej masy uformowałam kotlety w kształcie piłki rugby. kotlety smażyłam na rozgrzanej oliwie z oliwek każdy z dwóch stron, aż się zarumieniły. W miseczce zrobiłam sos mieszając jogurt naturalny z majonezem oraz solą i pieprzem. Marchewkowe kotlety podałam z sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz